Wanneer is een badkamer afgeschreven? | Gemiddelde levensduur

Wanneer is een badkamer afgeschreven? Lees hier alles wat u moet weten over de levensduur, rennovatie en vervanging van uw badkamer.

Lees verder

Kapot tegelwerk? Verkalkte muren? Of een kapotte douchekop? Het zijn allemaal tekenen dat uw badkamer aan vernieuwing toe is. Maar hoe lang gaat een badkamer daadwerkelijk mee? Wanneer is een badkamer afgeschreven en wanneer heeft u recht op een nieuwe badkamer in uw huurwoning? Lees verder om antwoord op al deze vragen te krijgen.

In veel gevallen is een badkamer na 24 tot 30 jaar afgeschreven. Toch is niet iedere badkamer hetzelfde. We vertellen u alles wat u moet weten, zodat u snel weet waar u en uw badkamer aan toe zijn.

Wist u dat u dagelijks gemiddeld 30 minuten op de badkamer doorbrengt? Het is dan wel zo fijn als uw badkamer in een goede staat verkeert, waarin alles naar behoren werkt.

Wat is de levensduur van een badkamer?

U heeft zich vast al eens afgevraagd: ‘Hoe lang gaat een badkamer mee?’. Laten we beginnen met het feit dat de meeste badkamers tussen de 11 en 20 jaar oud zijn. Het meeste sanitair gaat gemiddeld dus lang mee. Maar toch komen alle badkamers op een punt dat ze te verouderd of gedateerd zijn. De gemiddelde levensduur van een badkamer is 20 jaar: daarna is deze meestal aan renovatie of vervanging toe.

Toch willen we u graag op het hart drukken dat niet iedere badkamer hetzelfde is. De kwaliteit van het sanitair en de hygiëne van uw badkamer kunnen bijvoorbeeld een grote rol spelen.

Als u hoogwaardig sanitair heeft geïnstalleerd, kunt u er vanuit gaan dat uw badkamer langer meegaat dan wanneer u goedkoper sanitair installeert. Hetzelfde geldt voor de hygiëne van uw badkamer: als u wekelijks uw badkamer netjes onderhoudt met een grondige schoonmaakbeurt, zal uw sanitair langer meegaan.

Wanneer dient een badkamer vervangen te worden?

Wanneer moet u uw badkamer vervangen? Om een antwoord op deze vraag te geven, zijn er een aantal tekenen die aangeven dat de badkamer aan een opknapbeurt toe is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Verkleurde, versleten of verouderde badkamermeubelen
  • Verkalkte, loszittende of beschimmelde muur- of vloertegels
  • Een volledig versleten douchebak die vol zit met kalkresten
  • Een douchecabine die niet meer goed sluit en beschimmeld is
  • Een versleten of verouderde omkasting van het bad
  • Scheuren of barsten in het badkamerplafond
  • Lekkages
  • Slechtwerkende elektriciteit, verlichting en verluchting
  • Een loshangende en verouderde toiletpot

Is uw badkamer ouder dan 20 jaar? En kunt u veel punten uit bovenstaande lijst terugvinden in uw badkamer? Dan is een badkamerrenovatie een goed idee.

Heeft u recht op een nieuwe badkamer in uw huurwoning?

Een verouderde badkamer hoeft niet alleen een probleem te zijn in een koopwoning. Als u in een huurwoning woont, heeft u na een aantal jaren namelijk recht op een nieuwe badkamer.

Als u denkt dat dit moment is aangebroken, wordt er eerst gekeken of u inderdaad recht heeft op vervroegde vervanging. Zo’n controle is nodig als de badkamer bijvoorbeeld nog geen 24 jaar oud is. In veel gevallen wordt sanitair namelijk ook in huurwoningen pas vervangen als het minimaal tussen de 24 en de 30 jaar oud is.

Wilt u weten of het al mogelijk is om uw badkamer te vervangen? Dan kunt u dit overleggen met uw verhuurder.

Badkamer vernieuwen: waar moet u op letten?

Wanneer u heeft besloten dat uw badkamer toe is aan vernieuwing, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee dient te houden. Voordat u begint is het bijvoorbeeld belangrijk om te bepalen of dat u zelf uw badkamer wilt verbouwen, of dat u een expert in wilt schakelen.

Wilt u zelf aan de slag gaan? Bekijk onze tips voor als u zelf uw badkamer gaat verbouwen. Blijkt het toch een flinke klus te zijn? Of wilt u een nieuwe badkamer laten plaatsen? Dan is het altijd beter om een expert in te schakelen.

Uw badkamer vervangen? Maak een duidelijk plan

Bepaal duidelijk wat uw doelstellingen zijn. Op deze manier kunt u de badkamerverbouwing goed voorbereiden en een goede inschatting maken van de te maken werkuren en kosten. Hoe beter u dat van tevoren weet en plant, hoe groter de kans dat u ook echt binnen budget blijft.

Houd hierbij ook rekening met onverwachte kosten en bouw een buffer in. Want hoe vervelend is het als er iets gebeurt wat u niet had voorzien, waardoor de kosten hoger oplopen dan verwacht? Of wat als u bedenkt dat de rij tegels tóch nog 20 centimeter door moet lopen? Dan is het natuurlijk fijn als dat alsnog gewoon kan.

Advies van 040 Badkamers

Verder is het belangrijk dat u kijkt in welke stijl u uw badkamer wilt vernieuwen of renoveren. Doe inspiratie op en kijk wat het beste bij uw gezinssituatie past.

Moet er bijvoorbeeld een wasbak bij? En gebruikt u uw bad écht, of staat deze alleen maar in de weg? En welke kleur wilt u terug laten komen in de ruimte? Struin internet af en maak eventueel een moodboard om al uw wensen in kaart te brengen.

Denk ten slotte na over welke technische uitrusting en welke badkamerelementen u graag wilt hebben in uw nieuwe badkamer. Op deze manier heeft u een overzicht van de meubelen, het sanitair en de overige onderdelen die vervangen moeten worden.

Wilt u liever advies van een expert? Neem vrijblijvend contact op met 040 Badkamers, de badkamer installateur van de regio, voor advies en inspiratie!

Is uw badkamer afgeschreven? 040 Badkamers staat voor u klaar!

Inmiddels heeft u vast een antwoord gekregen op de vraag ‘wanneer is een badkamer afgeschreven?’ Omdat geen enkele badkamer hetzelfde is, kan dit antwoord voor iedereen anders zijn.

Wilt u graag uw badkamer vernieuwen of compleet vervangen? Bij 040 Badkamers bent u aan het juiste adres. Wij helpen u met kleine en grote verbouwingen: van sanitair en tegels bestellen tot het laten plaatsen van een nieuwe douchecabine. Maar ook voor advies en inspiratie staan we voor u klaar: neem vrijblijvend contact met ons op via info@040badkamers.nl of bel 040-2051882.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Verkaijck Eindhoven

Nick levert uitstekend vakwerk af en ik ben zeer tevreden over zijn geleverde materialen en het werk wat is afgeleverd. Wanneer je twijfelt om 040 Badkamers in armen te nemen; aarzel niet en bel ze anders eens op om de mogelijkheden te bespreken. Persoonlijk advies, perfecte begeleiding!

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

9,8

Onze klanten beoordeelden 040 Badkamers met een gemiddelde score van: 9,8. Wilt u weten hoe 040 Badkamers door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040 Badkamers vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×