Badkamer betegelen: eerst de vloer of wand?

Lees verder

Om maar direct met de deur in huis te vallen: gaat u uw nieuwe badkamer betegelen, begin dan met de wanden! Waarom dit belangrijk is en waar je nog meer op moet letten bij het betegelen van uw badkamer lichten we hieronder verder toe.

Ook is het belangrijk om met een aantal andere zaken rekening te houden. Zoals het waterdicht maken van de douchehoek, maar ook het gebruik van de juiste tegels om slipgevaar te voorkomen. Welke tegels of technieken u ook kiest: de wanden zijn altijd het startpunt. We leggen u graag uit waarom.

Waarom eerst de vloer of wand betegelen?

Nu u weet dat u eerst de wand moet betegelen, bent u natuurlijk benieuwd waarom dat zo is. Het antwoord op die vraag is eigenlijk kort maar krachtig: door met de wanden te beginnen, voorkomt u dat er lijmresten en voegmiddel op de vloertegels vallen.

Oftewel: het heeft allemaal te maken met het voorkomen van bevuiling en beschadiging van de vloer. Wanneer er lijmresten en voegmiddel op de vloer terechtkomen, wordt niet alleen de tegel zelf vuil, maar is er ook een grote kans dat de voegen vol komen te zitten.

Wanneer dit gebeurt dan kunt u de voegen het beste schoonmaken met een voegenschraper. Let wel op: het gebruik van een voegenschraper brengt de nodige risico’s met zich mee. Pas bijvoorbeeld op dat u de tegels niet beschadigt. Dit gevaar ligt ook bij het schoonmaken op de loer.

Binnen zes stappen uw badkamer betegeld!

Bent u van plan om zelf uw badkamer te betegelen? Met dit eenvoudige en praktische stappenplan bent u zo klaar.

  1. Ondergrond voorbereiden
  2. Wandtegels plaatsen
  3. Wandtegels invoegen
  4. Afkitten van hoeken en naden
  5. Vloertegels leggen
  6. Vloertegels invoegen

Stap 1: Ondergrond voorbereiden

Of u nu de wanden of de vloeren van de badkamer gaat betegelen, het is belangrijk dat u eerst de ondergrond voorbereidt. Maak allereerst de ondergrond stofvrij. Schuur of schraap daarna alle oneffenheden en losse stukken weg. Zodra dit klaar is, strijkt u de ondergrond voor met een primer om een betere hechting te krijgen.

Bekijk altijd goed de verpakking van de primer. Niet elke ondergrond heeft namelijk dezelfde primer nodig. Is bovenstaande gelukt? Voorzie dan zowel de liggende als staande hoeken van een kimband. Kimband lijkt op afplaktape, het enige verschil is dat kimband een combinatie is van pasta en vezelachtig tape. Het zorgt ervoor dat de muur vochtvrij blijft: zo voorkomt u schimmel, lekkages en reparaties.

Stap 2: Wandtegels plaatsen

De ondergrond is voorbereid: nu gaat het echte werk beginnen. Begin eerst met het maken van een verdeling van de tegels. In welk patroon komen ze op de wand?

Wanneer u de verdeling heeft gemaakt en de snijstukken heeft bepaald, kunt u beginnen met het aanbrengen van de eerste rij tegels. Begin hiervoor links of rechts onderaan in de hoek. Zorg dat deze eerste rij nauwkeurig op de wand komt: dat is bepalend voor de rest van het tegelwerk.

Om te zorgen dat het echt secuur gebeurt, zet u eerst een lijn op de muur ten hoogte van de eerste rij tegels. Dit kunt u doen met een waterpas of een kruislijnlaser. Plak de eerste rij tegels netjes aan de lijn en controleer of de tegels goed in de lijm zitten.

Dit doe je door een tegel weer van de muur te halen. Deze moet minimaal voor 80% in de lijm zitten. Is dat het geval? En is de eerste rij zeker weten waterpas? Dan kunt u verder met de rest van de wand.

Stap 3: Wandtegels invoegen

De wandtegels zijn geplaatst, maar voordat u begint met het leggen van de vloertegels is het verstandig eerst de wandtegels in te voegen. Hiermee voorkomt u namelijk dat er vuil terechtkomt op de vloertegels. Ligt de vloer er al in? Plak deze dan goed af met bijvoorbeeld stucloop en maak het direct schoon na het invoegen.

Het mengsel waarmee u de tegels invoegt, mag niet te dun zijn. Zo weet u zeker dat het mengsel goed in de voegen blijft zitten. Strijk met een voegspaan het mengsel tussen de voegen. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat de voegen mooi vol zijn en dat het overtollige mengsel wat mogelijk op de wand belandt, zoveel mogelijk wordt meegenomen. Hiermee voorkomt u namelijk extra werk met het afsponsen.

Voor het afsponsen kunt u het beste gebruik maken van een sponsspaan in combinatie met een sponsbak. Voor het beste resultaat sponst u diagonaal over de voegen totdat deze mooi strak is.

Stap 4: Afkitten van hoeken en naden

Het is aan te raden om de hoeken, het plafond en de naden langs het kozijn of raam te kitten in plaats van te voegen. Zo voorkomt u dat het hout begint te werken. Controleer de wand nog een keer goed op kleine gaatjes of oneffenheden en werk dit dan direct bij.

Stap 5: Vloertegels leggen

Dan is het hierna eindelijk tijd voor het leggen van de vloertegels. Hierbij is het belangrijk dat de tegels vlak en recht komen te liggen. Ook ten opzichte van de wand. Net als de wandtegels moeten ook de vloertegels vol in de lijm liggen. Gebruik daarom altijd een lijmspaan met de juiste vertanding. De juiste vertanding is afhankelijk van de grote van de tegel die u gebruikt.

Stap 6: Vloertegels invoegen

Na 24 uur is de lijm goed uitgehard, waarna u kunt beginnen met het invoegen van de vloer. Verwijder de clips en controleer de voegen op lijmresten. Ziet u nog lijmresten? Haal deze dan weg voordat u begint met voegen. Ga vervolgens op dezelfde manier te werk als met het invoegen van de wandtegels. Laat de hoeken en de naad bij de doucheput goed vrij en kit deze goed af.

Gaat u zelf uw badkamer betegelen of schakelt u een expert in?

Gaat u binnenkort uw badkamer betegelen en bent u op zoek naar mooie tegels of vakkundig advies? 040 Badkamers is dé badkamer installateur en specialist in de regio. We hebben voor iedere badkamer de beste oplossing en weten dankzij onze ruime ervaring precies waar we mee bezig zijn. Wij kunnen u ook van dienst zijn bij het plaatsen van een douchecabine of voor het verbouwen van uw toilet.

Voor vragen als: ‘badkamer betegelen, eerst de vloer of wand?’ staan we altijd voor u klaar. Ook wanneer u uw badkamer wil betegelen over oude tegels, kunt u contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Tegels bestellen? Ook dan bent u bij 040 Badkamers aan het juiste adres!

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Marianne de groot, Steensel

Onze badkamer is in 2014 geplaatst. wij waren en zijn nog steeds zeer tevreden met het resultaat. Ook toen er verdenking was van lekkage , bleef de service eveneens uitstekend. Er bleek gelukkig geen lekkage te zijn. Wel leuk om te vermelden dat de bouwkundig specialist aangaf dat de badkamer zeer vakkundig is geplaatst.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

9,8

Onze klanten beoordeelden 040 Badkamers met een gemiddelde score van: 9,8. Wilt u weten hoe 040 Badkamers door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040 Badkamers vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×