Badkamer betegelen: kan ik over de oude tegels tegelen?

Lees verder

Bent u niet tevreden over de uitstraling van uw huidige badkamer en wilt u deze renoveren? Dan vraagt u zich wellicht af of het mogelijk is om over de oude tegels van de badkamer heen te tegelen. Het antwoord hierop is ‘ja’.

In deze blog leest u waar u op moet letten als u over oude tegels heen tegelt. We bespreken welke methodes er zijn om tegels over tegels te leggen en welke stappen hierbij komen kijken.

Badkamer betegelen over oude tegels heen

Om nog even terug te komen op de vraag: ‘kan ik over oude tegels heen tegelen in de badkamer?’. Dat kan, maar het hoeft niet. Bij het plaatsen van nieuwe tegels in de badkamer heeft u namelijk de keuze om eerst de oude tegels te verwijderen óf om over de oude tegels heen te tegelen.

Het verwijderen van de oude tegels is echter heel arbeidsintensief en het zorgt voor veel afval. Als de oude tegels nog goed zijn en voldoende draagkracht hebben, dan kun je hier prima overheen tegelen. Dit scheelt tijd, maar ook een hoop afval.

Welke methodes zijn er om over oude tegels heen te tegelen?

De beste methode om een badkamer muur of vloer opnieuw te betegelen is door de nieuwe tegels op de oude tegels te plakken met lijm.

Let hierbij wel op dat u goede tegellijm gebruikt. Niet elke lijm is namelijk geschikt om tegels over tegels te lijmen.

Flexibele tegellijm is hiervoor het meest geschikt. Deze lijm is verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Haal naast tegellijm in ieder geval de volgende benodigdheden in huis:

  • Tegels
  • Rubberen hamer
  • Tegelreiniger
  • Kwast of roller
  • Voorstrijkmiddel
  • Voegkruisjes
  • Voegmortel
  • Sanitaire kit
  • Pleisterspaan

Tegel over tegel in de badkamer: waar begin je?

Het overtegelen van uw badkamer vloer of muur begint bij een goede voorbereiding:

Stap 1: Haal spullen als handdoeken, wasmanden en andere losse spullen weg uit de badkamer.

Stap 2: Haal de stroom van de leidingen, dek de afdekplaatjes van de schakelaars af en koppel de verwarmingsradiator los als daar ook tegels achter komen.

Stap 3: Check of de huidige tegels genoeg draagkracht hebben. Dit doet u door voorzichtig met een rubberen hamer op de oude tegels te slaan. Hoort u een hol geluid? Dan hebben de tegels niet meer voldoende draagkracht en kunt u ze er beter uit halen. Het gat dat hierdoor ontstaat vult u weer op met tegellijm.

Stap 4: Maak de tegels vervolgens schoon met tegelreiniger. Ook al zien ze er misschien schoon uit, in de loop der jaren is er waarschijnlijk veel vuil en vet op de tegels terecht gekomen. Onderschat een goede schoonmaakbeurt dus niet. Zijn de tegels niet schoon genoeg, dan hechten de nieuwe tegels namelijk niet!

Aan de slag met tegelen

Zodra u alles heeft voorbereid, is het tijd om te beginnen met tegelen. Gaat u zowel de vloer als de muur opnieuw tegelen? Begin dan met de muur.

Stap 5: Breng een voorstrijkmiddel op de oude tegels aan en strijk dit uit met een kwast of roller. Hiermee zorgt u ervoor dat de tegellijm zich beter kan hechten.

Stap 6: Verdeel een dunne laag tegellijm (ongeveer 2 millimeter) aan over de oude tegels. Het beste doet u dit met een pleisterspaan.

Stap 7: Bepaal het legpatroon van de tegels. Begin onderaan de muur en werk rij voor rij naar boven toe. Houd er hierbij wel rekening mee dat er onderaan nog een voeg komt voor de overgang naar de vloer.

Stap 8: Is het legpatroon gereed? Dan is het tijd om de tegels vast te lijmen. Gebruik hiervoor een flexibele tegellijm. Deze compenseert de bewegingen van de ondergrond. Werk bij het lijmen van de tegels ook weer van onder naar boven. Gebruik voegkruisjes om de voegen recht te houden. Dat zorgt uiteindelijk voor het beste resultaat.

Stap 9: Zitten de tegels goed vast? Haal de voegkruisjes eruit en smeer een flexibele voegmortel uit over de gehele badkamerwand. Maak vervolgens het tegeloppervlak schoon met een spons en water. Wees hierbij voorzichtig en let op dat u de voegen er niet uit wast.

Stap 10: Bent u klaar met het overtegelen van de badkamer muur? Herhaal dan het proces, maar nu voor de badkamer vloer.

Stap 11: Zodra u de badkamer vloer opnieuw heeft betegeld, is het tijd voor de laatste stap: de overgangsvoegen kitten. Doe dit met een siliconenkit die geschikt is voor sanitaire doeleinden. En klaar is uw nieuwe badkamer!

Hoe lang duurt het betegelen van een badkamer?

Hoe lang het duurt om een badkamer te betegelen is afhankelijk van de grootte van uw badkamer en hoe handig u zelf bent. Ook is het afhankelijk van de grootte van de tegels. Het tegelen van zware tegels of veel kleine tegels duurt meestal langer dan het tegelen van grote en lichte tegels.

Een professionele tegenzetter tegelt gemiddeld 9m² per dag. Houd er rekening mee dat u er als doe-het-zelver langer mee bezig bent.

Professional inschakelen?

Na het lezen van deze blog weet u hoe u het overtegelen van een badkamer aanpakt. Laat u deze klus liever over aan een professional? Neem contact met ons op via info@040badkamers.nl, bel naar 040-2051882 of vraag online een vrijblijvende offerte aan. De specialisten van 040 Badkamers helpen u graag met deze klus! Wij zijn dé badkamer installateur van de regio.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

2 badkamers

We hadden twee badkamers tegelijk te verbouwen, Nick en Frank pakten het snel en netjes op. We hebben door de goede planning continue een badkamer gehad. Zoals altijd lopen er dingen anders dan gepland, maar dat lossen de mannen snel en netjes op. Geen vervelende financiële verassing achteraf. Alles exact zoals afgesproken. Simpelweg goed!

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

9,8

Onze klanten beoordeelden 040 Badkamers met een gemiddelde score van: 9,8. Wilt u weten hoe 040 Badkamers door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040 Badkamers vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×