Badkamer op zolder

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een badkamer op zolder? Lees dan onze blog over dit onderwerp.

Lees verder

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van het plaatsen van een badkamer op zolder? Of wilt u weten of een 2e badkamer op zolder meerwaarde heeft? Voor veel mensen is dat een droom die prima te realiseren is, maar dan is het wel zaak om dit goed voor te bereiden. In dit blogartikel leggen we uit waar u rekening mee moet houden.

Badkamer op zolder maken: wanneer wel/niet?

Alles begint met de vraag: ‘Kan je een bad op zolder plaatsen?’ Het antwoord daarop is: vaak wel, maar zeker niet altijd. Voer daarom eerst een ruimtelijke en bouwkundige check uit voordat u vol enthousiasme een droombadkamer samenstelt. Neem hierbij de volgende punten in acht:

 • Controleer of de zolder voldoende groot is om een douche/bad, toilet en badkamermeubel te plaatsen, en of er genoeg ruimte is om rechtop te staan. Let er bij een schuin dak op dat er voldoende hoogte is om comfortabel te kunnen bewegen.
 • Check het draagvermogen van de vloer. Een badkamer brengt een heleboel extra gewicht met zich mee. Het kan nodig zijn om de vloer te versterken.
 • Voer een grondige dakinspectie uit om de staat van de dakconstructie, dakbedekking, isolatie en eventuele vochtproblemen te controleren.
 • Controleer op de aanwezigheid van asbest en laat indien nodig asbest verwijderen door een professional.

Is er te weinig ruimte of zijn er problemen met het dak, vloer of asbest? Trek aan de rem en zet de plannen minstens ‘on hold’. Een badkamer op zolder is vaak een echte aanwinst, maar de ruimte moet wel geschikt en veilig zijn om te worden omgebouwd. Vind je het lastig om bovenstaande punten te beantwoorden, laat je dan adviseren door een professionele badkamer installateur.

Stappenplan badkamer op zolder

Zijn de ruimtelijke en bouwkundige knelpunten getackeld? Staan alle seinen op groen? Dan kun je écht aan de slag met de badkamer op zolder. 040 Badkamers adviseert om dit gestructureerd aan te pakken op basis van het volgende stappenplan:

 • Stap 1: bepaal de indeling. Een badkamer op zolder vereist een slimme indeling om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Wordt de hele zolder gebruikt als badkamer, of slechts een deel? In het laatste geval moet u eerst een badkamerwand (laten) plaatsen. Wordt het een badkamer op zolder met schuin dak? Overweeg dan om het bad of toilet daaronder weg te werken. Kies waar mogelijk voor op maat gemaakte kasten en badkamermeubels om de ruimte optimaal te benutten. Tip: integreer hout in de badkamer voor een warme en gezellige sfeer.
 • Stap 2: houd rekeningen met leidingen. Komt de douche of het bad onder een schuine wand? Goed idee, want dat biedt ook mogelijkheden om leidingen subtiel weg te werken. En daar zijn er nogal wat van, want voor het aanleggen van een badkamer op zolder moeten extra leidingen worden geïnstalleerd, zoals waterleidingen voor de wastafel, het riool en de afvoer van toilet en douche.
 • Stap 3: denk na over elektra. Ook voor de elektrische voorzieningen moet er een goed plan komen, met voldoende licht- en stroompunten. Zorg ervoor dat alles veilig en volgens de voorschriften wordt geïnstalleerd om risico’s op lekkages of kortsluiting te voorkomen.
 • Stap 4: kies de juiste vorm van verwarming. Van stijlvolle designradiator tot infraroodpanelen en elektrische handradiator: er zijn verschillende mogelijkheden om de badkamer op zolder te verwarmen. Denk na over het doel: is het bedoeld als bijverwarming, of wilt u het gekozen systeem laten aansluiten op de hoofdverwarming?
 • Stap 5: isoleer de badkamer op zolder. Dit is geen must, maar wel een punt ter overweging. Via het dak gaat namelijk veel warmte verloren, wat extra energiekosten met zich meebrengt. Isolatie draagt bij aan comfort en een lagere energierekening. Heeft u een badkamer met schuin dak? Dan is isolatie zowel binnenshuis mogelijk, als aan de buitenzijde.
 • Stap 6: zorg voor ventilatie. Een badkamer is bij uitstek een vochtige omgeving. Met een ventilatiesysteem wordt overtollig vocht afgevoerd, wat de vorming van schimmels en andere vochtgerelateerde problemen voorkomt. Daarnaast draagt ventilatie bij aan een gezonde luchtkwaliteit.

Of u nu gaat op een grote of kleine badkamer op zolder, houd altijd rekening met deze stappen. Een professionele badkamer installateur is aan te bevelen, want dan weet u zeker dat alles veilig en op de juiste wijze gerealiseerd wordt, conform verwachting. 040 Badkamers helpt graag met het plaatsen of renoveren van een badkamer op zolder.

Wat kost een badkamer op zolder?

Alles begint met persoonlijke wensen, maar het moet natuurlijk wel binnen het budget passen. Een veelgestelde vraag is dan ook: wat zijn de kosten voor een badkamer op zolder maken? Helaas is daar geen pasklaar antwoord op te geven. Het type badkamermeubels, werkmaterialen, benodigde werkzaamheden: er zijn verschillende factoren die samen de kosten voor een badkamer op zolder bepalen.

Om een beeld te schetsen: een nieuwe badkamer op zolder kost gemiddeld tussen de € 15.000 en € 30.000. Wilt u de exacte kosten weten van een badkamer op zolder? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Inspiratie voor een badkamer op zolder

Luxe whirlpool, regendouche, sauna: de mogelijkheden zijn eindeloos. Bent u op zoek naar inspiratie voor een badkamer op zolder? Bekijk dan de projecten van 040 Badkamers. Tip: lees ook onze reviews, waarin klanten vertellen over hun ervaringen.

Badkamer op zolder laten maken door 040 Badkamers

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een stijlvolle badkamer op zolder? Heeft u vragen over onze werkwijze? Of een technische vraag, bijvoorbeeld over een badkamer op zolder met houten vloer? Neem dan contact met ons op.

040 Badkamers helpt u graag bij het plaatsen of renoveren van een badkamer op zolder. Ontdek de mogelijkheden van een nieuwe badkamer laten plaatsen.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

9,8

Onze klanten beoordeelden 040 Badkamers met een gemiddelde score van: 9,8. Wilt u weten hoe 040 Badkamers door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040 Badkamers vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×