Hout in de badkamer: is dat wel slim?

Lees verder

Je ziet hout overal terugkomen, zelfs in de badkamer. Maar is dat wel zo slim? In deze blog vertellen we je alle ins-en outs rondom hout in de badkamer.

Hout is helemaal terug van weggeweest. Ook in de badkamer! Maar wanneer je aan hout denkt in combinatie met vocht, denk je niet meteen aan een gouden combinatie. Hout kan namelijk snel gaan rotten of schimmelen wanneer het in aanraking komt met vocht. Maar wij als badkamer installateur weten precies hoe het zit!

Er zijn gelukkig tegenwoordig ontzettend veel mogelijkheden die ervoor zorgen dat hout kan worden toegepast in een badkamer.

Wil jij weten waar je rekening mee moet houden wanneer je hout in een badkamer gaat gebruiken? In deze blog leggen wij je alles uit over het gebruik van hout in de badkamer.

Wat doet hout in een badkamer?

Tegenwoordig is de badkamer is een ruimte waar ontspanning centraal staat. Het is dus ook steeds belangrijker geworden dat het uiterlijk van een badkamer aansluit bij deze behoefte.

Het gebruik van natuurlijke materialen kan hiervoor zorgen. Naast steen is hout een van de populairste materialen die zorgen voor een warme, ontspannen sfeer.

Hout in de badkamer, waar moet ik rekening mee houden?

Het gebruik van hout kan dan wel erg sfeervol zijn, maar is het gebruik van hout in de badkamer wel zo verstandig?

Het antwoorden hierop is een volmondige ‘JA’. Het is geen enkel probleem om hout te gebruiken voor de afwerking van jouw badkamer. Er zijn wel een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden.

  • Kies de juiste houtsoort
  • Behandel het hout
  • Zorg voor een goede ventilatie
  • Onderhoud het hout

Welke houtsoort is het meest geschikt?

Bij het kiezen van de juiste houtsoort voor in de badkamer, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een houtsoort die niet rot en goed tegen water kan.

Tropisch hardhout, zoals ‘teak’, is bestand tegen rotting en om die reden perfect geschikt voor in jouw badkamer. Een nadeel van teak is dat het niet de goedkoopste houtsoort is.

Een goed(koper) alternatief is het gebruik van een zachte houtsoort, zoals eikenhout. Een zachte houtsoort dient met een olie, lak of vernis te worden behandeld, waardoor het volledig waterdicht wordt gemaakt. Zacht hout is namelijk van nature niet waterafstotend. Goed behandeld zachthout is dus ook niet meer vatbaar voor rotting of schimmels.

Hoe behandel je het hout in een badkamer?

Hout kan waterdicht worden gemaakt door het te behandelen met olie of was.

Wanneer hout wordt behandeld met olie, zal de olie in het hout trekken. Wanneer hout wordt behandeld met was, zal de was er op blijven liggen.

Om die reden bestaat er ook zoiets als een wasolie. Dit is een combinatie tussen olie en was. De buitenste laag wordt hierbij voorzien van een beschermende waslaag, terwijl de olie in het hout zelf zal trekken. Hierdoor is het moeilijker voor vocht en vuil om in het hout te trekken.

Een ander voordeel van wasolie is dat het hout natuurlijk aan blijft voelen én zijn natuurlijke uitstraling behoudt.

Zorg voor een goede ventilatie in de badkamer

Het risico voor rotting of beschadiging ligt bij een zachte houtsoort hoger dan bij een badkamer die is afgewerkt met hardhout. Het is daarom belangrijk om de ruimte zo goed mogelijk te ventileren.

Je kunt je badkamer ventileren door een ventilatiesysteem te plaatsen, en/of door regelmatig een raam open te zetten.

Hout in de badkamer onderhouden

Om ervoor te zorgen dat het hout in jouw badkamer waterafstotend blijft, is het aan te raden om het regelmatig opnieuw te behandelen met wasolie.

Is het hout in jouw badkamer licht beschadigd? Geen paniek. Schuur het beschadigde gedeelte lichtjes opnieuw en voorzie het hout daarna weer van de wasolie.

Ideeën hout in de badkamer

Ben je op zoek naar ideeën voor jouw badkamer?

Wij hebben vier stijlvolle opties voor je ter inspiratie:

1. Boomstam plank badkamer

Een moderne badkamer kan perfect worden gecombineerd met een massief houten badkamermeubel. Denk bijvoorbeeld aan een handdoekenplank die gemaakt is van een boomstam. Een uniek én sfeervol alternatief voor de standaard badkamermeubel.

2. Steigerhout in badkamer

Steigerhout heeft een warme en gezellige uitstraling. Niet voor niets dat deze houtsoort vaak wordt gebruikt in een badkamer. Steigerhout kan in bijna iedere badkamermeubel worden toegepast.

3. Hout in de douchecabine

Hout in de douchecabine is iets dat je niet vaak ziet, maar wat erg mooi is. Een kleinere badkamer oogt al snel groter wanneer er kleurverschil wordt gecreëerd met houten accenten in een douchecabine. Wilt u een nieuwe douchecabine laten plaatsen? Dan kunnen wij u van dienst zijn.

4. Bad tafeltje van hout

Een tafeltje voor in bad is ideaal wanneer je ligt te ontspannen in bad. Dit tafeltje is niet meer dan een houten plank, die kan worden bevestigd aan beide badranden. Je kunt hier je bad benodigdheden, accessoires of wat te drinken op zetten. Handig!

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan ook onze blog met de tien mooiste badkamer ideeën.

Meer weten over hout in de badkamer?

Hopelijk is het nu duidelijk dat hout zonder problemen gebruikt kan worden in de badkamer. Wil je meer inspiratieblogs lezen? Lees dan onze blog ‘badkamer op zolder‘ om meer te weten te komen over de mogelijkheid van sanitaire voorzieningen op de bovenste verdieping.

Heb jij naar aanleiding van deze blog nog aanvullende vragen of ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor een nieuwe badkamer inclusief montage? Neem contact met ons op via info@040badkamers.nl of bel naar 040-2051882 en onze professionals staan tot uw dienst.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

2 badkamers

We hadden twee badkamers tegelijk te verbouwen, Nick en Frank pakten het snel en netjes op. We hebben door de goede planning continue een badkamer gehad. Zoals altijd lopen er dingen anders dan gepland, maar dat lossen de mannen snel en netjes op. Geen vervelende financiële verassing achteraf. Alles exact zoals afgesproken. Simpelweg goed!

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

9,8

Onze klanten beoordeelden 040 Badkamers met een gemiddelde score van: 9,8. Wilt u weten hoe 040 Badkamers door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040 Badkamers vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×